Op www.muzewijs.nl kunt u alles lezen over de mogelijkheden die Muzewijs biedt op het gebied van muziek en techniek. Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief Muzewijs - mei 2019 

Nieuws van Flutamuze:

Het  seizoen 2018/2019 zit er weer op. Het is een mooi jaar geweest, met leuke en afwisselende concerten. Het programma "Vogelvrij" viel bij ons publiek in goede aarde. Er werd enthousiast EN verrast op gereageerd. Vooral de opening met "de vogeltjes" leverde veel verbaasde en blije gezichten op.

Er wodt ook al weer hard gewerkt aan een nieuw programma voor het seizoen 2018/2019. 
.

Flutamuze presenteert dit jaar een volledig NIEUW PROGRAMMA met de titel “ Vogelvrij ”.
En dat klinkt als ….tja…als …………..??
Dát moet u toch echt zelf komen ervaren., want het is een heel bijzonder programma geworden.
Strijkers Drimmelen
Vogelvrij 
verklaard worden is een van oorsprong middeleeuwse straf voor halsmisdrijven. Dit betekende dat iemand buiten de wet werd geplaatst. Alle burgerlijke en publieke rechten werden de vogelvrije ontnomen. Het betekende dat hij geen nationaliteit of bezit meer kon hebben en geen aanspraak meer kon maken op bescherming van zijn mensenrechten door de overheid want die waren vervallen. Hij kon dus worden gedood zonder  dat de dader daardoor strafrechtelijk zou worden vervolgd. Eventueel werd daarvoor zelfs een beloning uitgeloofd. Het woord heeft dus, oorspronkelijk, niets te maken met ons huidige idee dat men zo vrij als een vogel zou zijn (dus ‘vrij’ in de positieve zin). Die vogelvrijheid verwijst eerder naar het feit dat de voortvluchtige, zonder recht op bescherming of zelfs onderdak, een prooi was als de vogels in de open lucht. Je mocht        er vrij op schieten. Alle banden met de eigen gemeenschap waren verbroken. Maar vrijheid is natuurlijk een zeer relatief begrip. Stel je voor dat deze regels in deze tijd ook nog zouden gelden ?! Dat zou knap gevaarlijk zijn voor Flutamuze, want ook wij plaatsen ons in dit programma regelmatig buiten de wetten en wetjes van de huidige muziekpraktijk. Wij willen ons niet houden aan stijlen, regeltjes en verwachtingen. Misschien wel zoals u van Flutamuze al een béétje gewend bent, maar dan toch nog wat extremer.Muziek moet leven en is niet anders dan een vorm van communicatie. Vogels communiceren door geluiden en zijn daarin vrij. Zij vliegen waar ze willen en kunnen; “omdat ze soms in het oosten en soms in het westen willen zijn” (zong Harry Jekkers al) en wie zou dat (soms) niet willen ?

Vogelvrij heeft in de loop van eeuwen gelukkig meer en meer deze tweede betekenis gekregen;“Zo vrij als een vogel in de lucht”. Daarom spelen wij ons programma “Vogelvrij” meer in de betekenis van vandaag. Muziek en communicatie - als een vogel zo vrij - van noord naar zuid - van oost naar west - van blazers naar strijkers - vrije improvisatie en jazz naast strakke klanken. Soms speels en druk, soms met alle rust. Kortom……lekker VRIJ ! Verrassend en veelzijdig. Kom zelf luisteren en oordelen. Na afloop mag u op ons schieten (niet letterlijk hoor !), maar met ons praten/communiceren over onze keuzes in muziek, dat mag altijd.
WELKOM !
Zaterdag 22 september – 16.00 – 17.00 u. St Janskerk – Achter de kerk 16 – 2801 JX Gouda
Vrijdag 23 november – 20.00 – 21.00 u. -Museum Het Voorhuis – Koekoekspad 1 - Bleskensgraaf
Zondag 17 maart - aanvang 14.00 uur met pauze - kerk met de Beelden - peulenstraat 167 - Hardinxveld-Giessendam

(zie ook de agenda op www.muzewijs.nl )        

Hier alvast ons beknopte programma. (Wijzigingen voorbehouden)
1* Prelude ………..Flutamuze   (2018)
2* Se lieta e grata morte - Philippe Verdelot (ca 1480 – ca 1530)
3*   Sonata a 7 in C major - Kaspar Förster (1616 – 1673 )
4*   Toccata (Diletto musicale nr.46) - Girolama Frescobaldi (1583 - 1641)
5*   Jazzy Prelude en Fuga – 2004 - Glen Shannon (* 1966)
6*   Pars III – uit Mensa Sonora 1680 - Heinrich Franz Ignaz (von) Biber (1644 – 1704)
7*   Amen – Traditional Noorwegen
8*   John Anderson My Jo – Traditional Schotland
9*   Concerto in a-moll- Alessandro Scarlatti (1660 - 1725)
10*   Vivace uit Concerto TWV 52:e1 - Georg Philipp Telemann (1681-1767)

Ander nieuws:
De ensembles op projectbasis zijn alweer gestart maar er kunnen zeker nog muzikanten instromen.
Ik noem ze nog maar even, want het is al een tijdje geleden dat u daar iets over hoorde.
1* Het volksmuziekensemble van Tim heeft afgelopen juni een succesvol concert gegeven in Gorinchem.
2* Het ensemble voor volwassenen breidt zich lekker uit – geeft geen concerten – maar heeft gezellige, maar ook leerzame repetities op de zaterdagmorgen. U bent hier welkom op elk niveau met elk instrument.
3* Op maandagavond of misschien in de toekomst op dinsdagavond spelen jongeren van 12 – 18 jaar, elke 14 dagen, muziek in allerlei stijlen en uit vele windstreken. Juist het feit dat ze onder leeftijdgenoten muziek kunnen maken, maakt dat ze zich al gauw thuis voelen bij deze groep, die in Ottoland repeteert. Als je twijfelt of het wel iets voor je is ? Kom dan een keertje kijken en luisteren of…doe gewoon een keer vrijblijvend mee.
4* Het blokfluitensemble van Wil, dat ook flink gegroeid is, speelt 1x in de maand op maandagavond vanaf 20.00 uur, is zeker ook geschikt voor alle niveaus en is bedoeld voor mensen die ooit (soms heel vroeger) blokfluit hebben gespeeld en het toch weer eens willen proberen. Voor jong en oud en heel veilig in zo’n grote groep. U zult zien !! Het is misschien leuker dan u dacht ! We maken veel plezier met de hele familie blokfluiten – sopraan, alt, tenor, bas, grootbas en subbas - en het klinkt bijzonder en steeds beter !
Voor verdere informatie en aanmelding kunt u terecht bij Tim en Wil de Wijs – telefoon thuis: 0184-642646 of mobiel op 06 25118185 of stuur even een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij nemen contact met u op.